Brak podświetlenia górnej części deski rozdzielczej w Octavi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marektbg
    Elegance
    • 2010
    • 861

Dzięki koledzy za odpowiedź - wolną sobotę pogrzebię w drzwiach i dam znać
  • domi1983
    Classic
    • 2009
    • 7

Witam jako,że jestem początkujący prosze wybaczyć wszelkie błedy
    Tak jak napisałem w temacie,kupiłem jakiś czas temu Skode Octavie z2000roku 1.9 TDi
    90KM wersja kombi ,AMBIENTE wersje angielską.
    autko oszczedne,miłe i napewno zadowalające ,ale od początku nie dziala podświetlenie zarówno licznika jak i całej górnej części deski rozdzielczej,oraz przełaczników od opuszczania szyb itd,nie świeci sie wszytko powyżej radia,natomiast radio jak i np pokretła od nawiewów poniżej radia dzialaja i podświetlaja sie juz normalnie.
    licznik działa normalnie ,wszystkie kontrolki też działają i pokazuja normalnie tylko brak tego podświetlenia,a nie chce mi sie wierzyć żeby wszystkie diody i żaróweczki na odcinku całej deski sie razem przepaliły,może jest jakaś inna wspólna przyczyna??
    A i jeszcze swiatła postojowe są bardzo słabiutkie jak i światła mijania,długie natomiast świecą normalnie,może to pomoże wpaść na właściwy trop w zdiagnozowaniu problemu??
    Od razu dodam,że wszystkie masy sprawdziłem więc to nie to mimo,że było to moje pierwsze przypuszczenie,może któryś bezpiecznik jest za to odpowiedzialny,mimo że sparwdziłem w sumie wszystkie bezpieczniki i wydają się być OK to może są jeszcze gdzieś jakieś inne odpowiedzialne za to??
    Bede wdzięczny za wszelkie nawet najmniej prawdopodobne pomysły od czego mam dalej zacząć poszukiwania,żeby się z tym uporać??
    Z góry dziekuje pozdrawiam)
    Domi1983

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

idź po przewodzie szaro niebieskim w głównej wiązce jest miejsce łóączenia tych przewodów jeśli to anglik to wiązki były zmieniane więc może coś uwalili na tym przewodzie
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• domi1983
        Classic
        • 2009
        • 7

Tak owszem to anglik ale jeszcze nieprzekladany i przekladany niebedzie bo mi sie tak wygodniej jezdzi z kierownica po prawej bo biegi lewa reka zmieniac wole ale wracajac do tematu to nieprzekladany wiec niebylo tam nic w nim grzebane.
        ale kabelek sprobuje zaraz obadac
        dzieki

[ Dodano: Sro 21 Paź, 09 18:29 ]
        Przygód ciag dalszy licznik dzis padł całkowicie,wszystkie wskazówki leżały na płasko i ani raczyly drgnać,ale akurat znlazłem intrukcje tu na forum co z tym zrobic-od razu szacuneczek i podziekowanie dla SHICO,ktory zamiescil wyczerpujacy opis jak to naprawic i zgodnie z jego wskazowkami rozebralem licznik podlutowalem co trzeba i 30 min zabawy zegary znów działaja ale podswietlenia jak nie bylo tak nie ma,a przy okazji tego lutowania i rozłozonego licznika sprawdzilem wszystkie diody w liczniku i wszystkie sa dobre wiec problem musi byc gdzies indziej -tylko gdzie oto jest pytanie???
        Domi1983

Komentarz

• krowa
          Classic
          • 2008
          • 13

Ja mam ten sam problem. Ciemna deska, ale podświetlenie przełączników działa. Moze ktoś zna rozwiązanie problemu. 28 mam przegląd. :roll:

Komentarz

• Jeżyk
            Rider
            • 2009
            • 691

Witaj. A masz może regulację jasności wskaźników? Może to Ci padło.
            Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• domi1983
              Classic
              • 2009
              • 7

No teoretycznie powinna byc taregulacja ale z racji ze ja tego podswietlenia nie mam od samego poczatku od zakupu,to nawet nie wiem,ale dzis mi przyszla do glowy inna banalna wrecz rzecz,skoro sie nie podswietla ani gora deski ani licznik ani przelaczniki od szyb itd czyli wszystko co zaczyna sie podswietlac po wlaczeniu swiatel to moze problem lezy w rzeczy tak banalnej jak wlacznik swiatel,i on jakos szwankuje.dzis leje za oknem to niebede juz wychodzil go wyjmowac,ale moze to byc i to,
              tylko jak go sprawdzic??bo najprosciej byloby podlaczyc drugi taki sam zamiast niego i zobaczyc czy zadziala ale skoro nie mam drugiego to bede kombinowac jutro jak ulewa ustanie,
              opisze czy to cos dalo
              Domi1983

Komentarz

• Jeżyk
                Rider
                • 2009
                • 691

To może Ci się przydać
                Załączone pliki
                Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• shico
                  Drive
                  • 2008
                  • 98

Jeżeli oryginalnie włącznik świateł był zespolony z regulatorem natężenia podświetlenia, to wymiana na włącznik bez regulatora skutkuje brakiem oświetlenia tablicy oraz części podświetlenia.

Komentarz

• krowa
                    Classic
                    • 2008
                    • 13

Witam. Ja mam popsuty ten przełącznik, własnie kupiłem nowy na allegro (205zł). Dzisiaj przyszedł jest orginalny. Postaram sie go wymienic jak najszybciej i napisze czy to cos pomoglo. Jest mały problem ta kostka która wchodzi do przełącznka troche sie przykopcila, i chyba bede musial go podłączyć na krutko. Coś bede musiał wykąbinować.

Komentarz

• keciu
                      Drive
                      • 2011
                      • 63
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

witam , aby nie zaczynać innego tematu .Mam problem także z podświetleniem górnej części deski a mianowicie nie pali się omiar paliwa i pomiar temperatury : czy jest jakaś możliwość sprawdzenia przyczyny a może można wymienić no nie wiem :żarówki ,diody tak aby się świeciły.. Bardzo będę wdzięczny za wszelką pomoc ....Posiadam : Skoda Octavia z roku 1999, sedan, europejczyk z silnikiem 1,9 TDI

Komentarz

• TomekRs
                        RS
                        • 2011
                        • 1670

ja mam na sprzedaz wlacznik swiatel do octavi.
                        Jak mi kiedys padl to wywalilo kontrolke na desce i swiatla byly w tkzw. trybie awaryjnym, tzn. przekrecasz kluczyk swiatla od razu sie zapalaja, wyjmujesz kluczyk swiatla od razu gasna. Nie bylo zadnych problemow z deska itd

Komentarz

• keciu
                          Drive
                          • 2011
                          • 63
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez octaviars1
                          ja mam na sprzedaz wlacznik swiatel do octavi.
                          Jak mi kiedys padl to wywalilo kontrolke na desce i swiatla byly w tkzw. trybie awaryjnym, tzn. przekrecasz kluczyk swiatla od razu sie zapalaja, wyjmujesz kluczyk swiatla od razu gasna. Nie bylo zadnych problemow z deska itd
                          myślisz ze ten przełącznik rozwiąże mi moje problemy z tym oświetleniem kontroli paliwa i temperatury ?

Komentarz

• Piterpan
                            Drive
                            • 2008
                            • 67

Zamieszczone przez keciu
                            witam , aby nie zaczynać innego tematu .Mam problem także z podświetleniem górnej części deski a mianowicie nie pali się omiar paliwa i pomiar temperatury : czy jest jakaś możliwość sprawdzenia przyczyny a może można wymienić no nie wiem :żarówki ,diody tak aby się świeciły.. Bardzo będę wdzięczny za wszelką pomoc ....Posiadam : Skoda Octavia z roku 1999, sedan, europejczyk z silnikiem 1,9 TDI
                            Mam identyczny problem w swojej octavi. Czy ktos wie co może być przyczyną ?

Komentarz

Pracuję...